Tomislav Banić
 


MlijeÄŤno dizano tijesto

Vodu i šečer umješati sa kvascem. Staviti na toplo mjesto da kvasac proradi. Zatim ugrijati mlijeko i u njemu otopiti maslac ili svinjsku mast. U posudu staviti kilogram brašna. Dodati kvasac te prekriti s malo brašna. Dodati žumanjke jaja, cijelo jaje, limunovu koricu, vanilin šečer, sol i prašak za pecivo, a na kraju i jogurt da se nebi usirio u toploj masi. Sve miješamo te po malo dodajemo ostatak brašna od 300 g. dodajemo ga po potrebi koja ovisi o količini vlage u brašnu. Stoga kada postignemo određenu kompaktnost smjese, ostatak brašna više ne dodajemo. Tijesto ostavimo da se diže.

Na tijestu će se pojaviti mjehurići što je dobro. Zatim tijesto premjesimo i oblikujemo u kuglu. Ovo tijesto nam služi za izradu kiflica, orahnjače, makovnjače, buhtli, osinjih gnijezda i mliječnog kruha.

voda – 2 dcl šečer – 50 g kvasac – 120 g maslac ili svinjaka mast – 100 g mlijeko – 2 dcl žumanjci jaja – 3 komada cijelo jaje – 1 komad sol – 10 g limunova korica – 4 g vanilin šečer – 80 g prašak za pecivo – 12 g jogurt – 2 dcl meko brašno – 1.3 kg