Tomislav Banić
 


Lava cake

Otopimo maslac, a zatim dodamo čokoladu i lagano miješamo dok se čokolada otopi i sjedini s maslacem. Zatim istućemo cijela jaja, žumanjke jaja i šečer te dodamo u kremu od čokolade i maslaca. Sjedinimo smjesu. Zatim dodajemo meko brašno mješajući šupljom lopaticom u jednom smjeru. Smjesu stavimo u frižider na 15 minuta. Kalupe namažemo maslacem, a brašno ravnomjerno rasporedimo oko stjenki kalupa. Višak brašna uklonimo. Ohlađenom smjesom punimo kalupe do 2/3. Stavljamo u konvektomat, 10 minuta na 200 ̊ C. Kolačiće izvadimo iz kalupa i poslužimo na umacima.

Krema od vanilije:
U dio mlijeka umutimo prašak od vanilije ( puding ), a drugi dio stavimo grijati. Kada je ugrijano dodamo dio mlijeka koji smo pomješali s praškom od vanilije. Miješamo i kada lagano ukuha dodamo vrhnje za kuhanje u koje smo umiješali žumanjke i zrnca vanilije. Miješamo te kada dobijemo kompaktnu masu, skinemo s vatre. Dodamo limunovu i narančinu sitno ribanu koricu te šečer nastavljajuči s mješanjem dok se šečer rastopi. Ostavimo da se ohladi te procjedimo. Poslužujemo kao podlogu za kolač.

Umak od šumskog voća:
Šečer stavimo na tavicu i lagano ga topimo. Kada počme žutiti dodajemo šumsko voće. Jagode, kupine i borovnicu. Voće opustimo te dolijemo limunov sok, narančin sok i med. Rduciramo i stavimo hladiti.

Krema od bijele čokolade:
Bijelu čokoladu otopimo na pari. Dodamo maslac i topimo lagano tapkajući čokoladu. Vrhnje za kuhanje ugrijemo dodajući mu ribanu koricu limete te lagano primjesimo čokoladi. ostavimo da se ohladi.

Umak od naranče:
U tavici na laganoj vatri otopimo šečer. Skinemo s vatre i miješamo dok se grudice skroz razbiju. Dakle, šečer ne topimo do kraja pod direktnim utjecajem topline. Pola naranči režemo na kolutove u kori, a drugu polovicu ogulimo i također narežemo na kolutove. Zatim dodamo u šečer. Tako ostavimo najmanje sat vremena da se šečer opusti i dobro poveže sa sokom naranče. Dobiveni sirup / umak procjedimo. Njime možemo poškropiti kolač.

Sušene naranče:
Naranče narežemo na tanke kolutove. Zatim ih stavimo u konvektomat na 95 ̊ C i tako sušimo sat i deset minuta.

za deset osoba :
čokolada – 72 % kakaa, 300 g maslac – 250 g cijela jaja – 4 komada žumanjci jaja – 4 komada šečer – 400 g brašno – 150 g

krema od vanilije :
prašak od vanilije ( puding ) – 80 g mlijeko – 1.2 l šečer – 120 g vanilij štapić – sjemenke limunova korica – 2 g narančina korica – 2 g vrhnje za kuhanje – 1 dcl žumanjci jaja – 6 komada

umak od šumskog voća :
jagode – 80 g kupine – 60 g borovnice – 60 g šečer – 30 g med – 15 g limunov sok – 0.5 dcl narančin sok – 2 dcl

krema od bijele čokolade :
bijela čokolada – 200 g vrhnje za kuhanje – 0.5 dcl maslac – 40 g ribana korica limete – 5 g

umak od naranče :
šečer – 100 g naranče u kori – 100 g oguljene naranče – 100 g

sušene naranče :
kolutovi naranče – 10 komada