Tomislav Banić
 


Puževi, žabe, kornjaće i zmije

PUŽEVI

-od puzeva se koristi meso velikih vinogradarskih i drugih srodnih puzeva. U promet se stavljaju samo zivi puzevu neostecene kucice. Pripremaju se tako da se zivi puzevi dobro isperu u vodi s octom i zatim blansiraju. Zatim se meso izvadi iz kucice i odstrani se crni kraj. Treba ih dobro istrljati grubom soli i ispirati dok nestane sluz. Meso se prigotovljava na razne nacine sa zacinskom biljem i raznim mirodijama. Takoder se peceni mogu vrlo dekorativno posluziti u dobro ispranim kucicama istih puzeva. Puzevi su posebo cijenjeni u Francuskoj kuhinji.

Puzevi na "fin nacin"
Sitno kosani crveni luk przimo na ulju te ga podlijevamo s temeljcem od povrca. Dodamo mrkcvu rezanu na kolutice i celer rezan ta julienne. Kada je sve pirjano dodajemo meso puzeva te przimo uz dodatka maslaca, posolimo, dodamo crni papar, podlijemo s malo bijelog vina, a kada alkoholne pare ispare podlijemo s malo temeljca od povrca i dodamo svijeze listove persina. Servirano jelo prelijemo s malo preljeva koji se sastoji od limunovog soka, sitno kosanog cesnjaka, bijelog vina i sitno kosanog lista celera.

Za cetiri osobe :

Meso puzeva - 0.480 kg
Crveni luk - 0.080 kg
Mrkva - 0.080 kg
Celer - 0.040 kg
Ulje - 0.020 l
Temeljac - 0.200 l
Maslac - 0.020 kg
Sol - 0.004 kg
Crni papar - 0.004 kg
Bijelo vino - 0.080 l
Persin list - 0.004 kg

Preljev

Kiselo vrhnje - 0.040 kg
Cesnjak - 0.004 kg
Bijelo vino - 0.010 l
Limunov sok - 0.005 l
List Celera - 0.004 kg

ZABE

-od zaba kreketusa i male zelene zabe upotrebljavaju se kraci u razna jela. Kraci moraju biti svjezi, oguljeni i svijetle boje. Mogu se pripremati na razne nacine, a najcesce se prigotovljavaju na becki i pariski nacin, Vazo je napomenuti da se krakovi spomenutih zaba razlikuju od krakova zaba gubavica ili krastaca, koje stete zdravlju a kraci tih zaba su zbijeniji a meso im je tamnije boje.

Pohani zablji kraci
Pripremimo smjesu za pohanje koja se sastoji od brasna, mlijeka, jaja i soli. Zablje krakove uronimo u smjesu te przimo u dubokoj masnoci na 180C do zlatno-zute boje.

Za cetiri osobe :

Zablji kraci - 0.640 kg
Brasno - 0.120 kg
Jaja - 2 jaja
Mlijeko - 0.300 l
Sol - 0.006 kg
Ulje - 0.300 l

KORNJACE

-od kornjaca se koristi meso samo posebnih kopnenih vrsta i morske kornjace kao sto su grcka cancara, europska kornjaca iz ribnjaka, bara i mocvara te morska kornjaca. Juha od morske kornjace smatra se najfinijom juhom uopce dakle juha od morske kornjace je i medunarodni priznati specijalitet.

ZMIJE

- meso zmije je vrlo ukusno i priprema se na razne nacine uz razlicite umake i priloge.Zanimljivi su przeni zmijski medaljoni s umakom od finih trava na podlozi od pirjanog krumpira rezanog na tanke ploske.

Kako pripremamo zmiju?

- nakon sto smo ju ubili ili je vec transportirana kao meso za daljnju obradu i pripremu,zmiju uzmemo za glavu i zakvacimo na kuku,okruzimo nozem oko glave te svucemo kozu do analnog otvora,a zatim kod tog dijela odrezemo.Zmiju rezemo na kolutove ( medaljone ) i prigotovljavamo na razne nacine ( przenje,pohanje...)