Tomislav BaniŠ
 


Topla predjela

Topla predjela su mala ,lagana, topla i strucno prigotovljena jela. Topla predjela se prigotovljavaju od delikatesnih namirnica,a pri tome treba obratiti paznju na to da se iste namirnice ne ponavljaju u ostalim slijedovima.Topla predjela se posluzuju vruca pa je za njihovo prigotovljavanje potrebna osobita spretnost i brzina.

Podjela toplih predjela:

- topla predjela od jaja
- topla predjela od povrca i gljiva
- topla predjela od tjestenina
- topla predjela od rize
- topla predjela od mesa i mesa peradi
- topla predjela od riba, rakova, skoljki i glavonozaca
- topla predjela od jaja

Omlet od jaja
Jaja razbijemo,istucemo bjelanjke i zumanjke te izlijemo u tavicu na prethodno zagrijano ulje. Posolimo i popaprimo. Prigotovljeno jelo posluzimo toplo te pospemo sa sitno kosanim listom persina.

Za cetiri osobe :

Jaja - 8 komada
Ulje - 0.200 l
Sol
Crni apar
Kosani list persina

Omlet se przi u dosta masnoce i preklapa na pola. Izvana mora dobiti zlatno-zutu boju i biti jednako przen za svih strana.

topla predjela od povrca i gljiva

Rajcice punjene sampinjonima
Rajcicama odstranimo gornji dio ( kapicu ) tj. dio gdje se nalazi peteljka. Izdubimo ih tj. odstranimo sjemenke,dijelove mesa rajcice i tekucinu koja ce nam kasnije posluziti. Crveni luk sitno nakosamo i stavimo prziti u tavicu na prethodno zagrijani maslac. Tijekom pecenja ga podljevamo temeljcem od povrca. Zatim dodamo sitno kosani cesnjak,kratko ga przimo s crvenim lukom te dodamo sampinjone nasjeckane na tanke ploskice. Podlijemo bijelim vinom,a kada alkoholne pare nestanu,posolimo i popaprimo. Tijekom pecenja podljevamo temeljcem od povrca. Pred kraj pripreme nadjeva u tavicu dodamo unutarnji dio rajcice koji smo izdubili. Dodamo mazuran i sitno kosani list persina. Sve reduciramo i time punimo rajcice. Napunjene posipamo sirom ``gaudom`` ali samo sa pokrijemo nadjev.Zapecemo na 180C do 8 minuta te posluzimo vruce.

Za cetiri osobe :

Rajcice cijele - 8 komada / do 0.070 kg = 560 g
Meso rajcice - 0.160 kg
Crveni luk - 0.080 kg
Cesnjak - 0.040 kg
Sampinjoni - 0.040 kg
Maslac - 0.040 kg
Bijelo vino ľ 0.050 l
Temeljac od povrca 0.050 l
Sol
Papar
Mazuran
Persin list
Sir ``gauda`` 0.080 kg

topla predjela od tjestenina

Uski rezanci sa tikvicama
Tikvice nasjecemo na kolutove i stavimo prziti u tavicu na malo maslaca.Posolimo i podlijemo s malo temeljca.Zatim,uske rezance skuhamo u vodi koju smo prethodno posolili,procijedimo ih te dodamo u tavicu sa cesnjakom sjecenim na listice.Posolimo i popaprimo.Dodamo vrhnje za kuhanje i kratko mijesmao na umjerenoj vatri te posluzimo.

Za cetiri osobe :

Tikvice - 0.240 kg
Maslac - 0.040 kg
Sol
Temeljac - 0.050 l

Uski rezanci - 0.320 kg
Cesnjak - 0.040 kg
Sol
Papar
Vrhnje za kuhanje - 0.050 l

topla predjela od rize

Toplo predjelo od rize
Rizu kuhamo u kipucoj slanoj vodi.Kuhanu procjedimo i isperemo. Zatim skuhamo grasak i takoder procjedimo te smijesamo s rizom. Sve zajedno stavimo u tavicu na laganu vatru,posolimo,popaprimo,dodamo malo temeljca,maslac i parmezan,kratko mijesamo dok se namirnice ne sjedine i ravnomjerno rasporede te posluzimo.

Za cetiri osobe :

Riza - 0.320 kg
Grasak - 0.240 kg
Sol
Papar
Temeljac - 0.050 l
Maslac - 0.040 kg
Parmezan

Vazno je da se grasak ravnomjerno rasporedi u strukturi ovoga jela tako da nam osim ravnomjerne kolicine u zalogaju to jelo bude i vizualno zanimljivo.

topla predjela od mesa i mesa peradi

Pileci file u umaku od rajcice
Pileca prsa skuhamo u slanoj vodi ili temeljcu.procijedimo ih,a tekucinu pripremimo za podljevanje zaprske.Meko brasno isprzimo u tavici na malo ulja.Dodamo sol i secer te przimo s brasnom.Kada brasno dobije zlatno zutu boju dodamo pire rajcice te kratko mijesamo na umjerenoj vatri.Podlijemo tekucinom u kojoj smo kuhali pileca prsa i nastavimo mijesati zicom dok nedobijemo glatku tekucu masu te pustimo da se reducira do zeljene gustoce.Pileca prsa posluzimo uz umak.

Za cetiri osobe :

Piletina - 0.720 kg
Tekucina 1 l

Brasno - 0.040 kg
Ulje - 0.040 l
Sol
Secer
Pire rajcice - 0.080 kg
Tekucina - 0.080 l

Secer i sol przimo s brasnom da bismo dobili bolji okus tj. da zacini bolje puste svoja svojstva prilikom podl