Tomislav BaniŠ
 


Povjest i razvoj kuharstva

Razvoj kuharstva kroz stoljeca je usko povezan s razvojem covjeka. Prije vise tisuca godina kuharsko umijece razvilo se na istoku u Kini a zatim u Perziji odakle se prosiruje u Grcku a kasinje i u Rim. U Perziji se vec u VI. st.p.n.e. razvilo profesionalno kuhanje i pretvorilo u pravo umijece. Najstarija kuharska knjiga ``Opsologija`` napisana je u V.st.p.n.e. u Grckoj, a umjetnost kuhanja je prenesena iz Perzije.

FRANCUSKA KUHINJA

U Francuskoj se gastronomija smatra ozbiljnom umjetnoscu. Tijeko stoljeca Francuzi-gastronomi su davali prvobitnoj talijanskoj kuhinji nov sadrzaj i oblik. Francuska kuhinja njeguje temeljce kao osnovu za razne umake, juhe i drugo. Francuska je cuvena po sirevima, vinima a naravno po pjenuscu.

PJENUSAVA VINA

Pjenusava vina potjecu iz Francuske i to iz pokrajne Champagne ( Sampanj ),gdje je podrumaru samostana ( Dom Perignon ),( perinjon ) potkraj 17. stoljeca uspijelo povisiti sadrzaj CO2 u vinu tako da je potaknuo naknadno vrenje u bocama.Pjenusavo vino iz navedene pokrajne zove se sampanjac i to je ime zasticeno Versajskim ugovorom poslije Prvoga svjetskoga rata.Druga pjenusava vina proizvedena izvan te pokrajine u Francuskoj,zovu se Vin mousseux ( ven muse ),u Njemackoj Sekt,u Austriji Schaumwein ( saumvajn ),u Italiji Vino spumante, u Americi Sparkling wine ( sparkling vajn ).

TALIJANSA KUHINJA

Sve do XVII.st. talijanska kuhinja je bila najpoznatija u Europi. Njihov kuharski renume potjece jos od Rimskog Carstva. Talijanska kuhinja je leprsava i lagana te se klasificira prema regijama. Omiljeni sir je parmezan, cuveni ``Bel Paese`` i ``Gorgonzola``. Uz ostala tipicna jela najprosirenija i najpoznatija je ``Pizza`` koju su Rimsi vojnici prenjeli iz Palestine u III.st. Italija je domovina mnogih kvalitetnih vina kao sto su ``Chianti`` i ``Marsala``.

KUHARSTVO U DOBA RENESANSE

Kuharske vjestine su iz Italije prodrle u Francusku polovicom XVI.st. kada je Katarina Medici postala Francuska kraljica. Izmedu ostaloga Katarina Medici je prilikom udaje za Francuskoh kralja Luja, kao miraz, dobila cijelu ekipu izvrsnih kuhara. Tada Francusku kuhinja pod utjecajem Talijanske dobiva novu notu i postaje vodeca kuhinja u svijetu. Razvija mnoge specificnosti, obogacuje umake i istice se u razvrsnosti pripravljanja jela.

HRVATSKA KUHINJA

Hrvatska kuhinja se sastoji od regionalnih kuhinja /dalmatinse, istarsko-kvarnerske, kuhinja Gorskog kotara i Like, kuhinje sjeverozapadne hrvatske i slavonsko- baranjske kuhinje. Te regionalne kuhinje nude raznovrsnost jela kao sto su poznata nacionalna jela istarski prsut, istarski brodet, Licka janjetina, ovcji sir, meso medvjeda i drugo. Kuhinja sjeverozapadne Hrvatske obuhvaca medimursku, zagorsku, prigorsku i zagrebacku kuhinju, a poznata jela su purica na zagorski nacin, bucnica, zec na turopoljski nacin. Dok se slavonsko-baranjska kuhinja istice jacim jelima, a najpoznatiji je domaci slavonski kulin, saran na ilocki nacin, sokacki kolac i drugo.