Tomislav BaniŠ
 


Juhe

Juhe su hranjive tekucine koje se dobivaju kuhanjem raznih mesa, riba, raznog voca i povrca uz dodatak zacina i drugih namirnica u vodi ili temeljcu. Za jednu osobu potrebno je 2.5dcl juhe.

Podjela toplih juha:

- bistre juhe
- obicne juhe
- krepke juhe
- pojacane krepke juhe
- specijelne pojacane krepke juhe
- guste juhe
- sluzave juhe
- ragu juhe
- kasaste juhe
- narodne juhe

Hladne juhe:

-juhe od mesa i mesa peradi
-juhe od ribe
-juhe od povrca i voca

Bistre juhe - Prilozi za bistre juhe
Bistre juhe se dobivaju kuhanjem kosti,mesa stoke za klanje,peradi,divljaci i riba uz dodatak raznog povrca,zacina i mirodija. Bistre juhe se kuhaju na laganoj vatri tako da tekucina tek struji,tj. da se ne zamuti,a namirnice postepeno opuste i obogate juhu svojim posebnostima.Meso i kosti prije dodavanja obavezno kratko blansiramo kako bismo se rijesili necistoca,sukrvice i sl.Pjena koja se nakuplja na povrsini tijekom kuhanja,obicno se skida no u pravilu treba ju ostaviti jer ce ona na kraju kuhanja pasti,tj. proci kroz juhu te ju prozeti kakvocom i bistrinom.Juhu takoder mozemo bistriti tako sto cemo uliti tuceni bjelanjak jajeta ili cemo tijekom kuhanja ubaciti ljusku jajeta. Opcenito posebnu aromu svakoj bistroj juhi daje przeni crveni luk koji se takoder moze dodavati i u neka variva,npr. u varivo od graham.Takoder njegova ljuska pomaze bistrenju juhe.Nezaobilazna aroma u spravljanju bistrih juha,a da pri tome izdvojimo bistre juhe od govedeg mesa i kosti te bistre juhe od mesa i kosti divljaci je dobivena rafiniranom strukturom mirodije,klincica,koji je bogat etericnim uljima,a u juhu ga dodajemo tako da nanizemo nekoliko pupoljaka u komad svjezeg crvenog luka te dodamo juhi.
Prilozi za bistre juhe - bistre juhe cesto treba upotpuniti raznim prilozima. Prilozi za obicne bistre juhe mogu biti stavljeni u juhu ili na juhu,a cine ih razne tjestenine,povrce i riza i drugo.


Guste juhe - Tjestenine i specijalni prilozi za guste juhe
Guste juhe - Tjestenine i specijalni prilozi za guste juhe -za razliku od bistrih juha, guste juhe su upotpunjenije i zasitnije. Stoga im prilozi za juhe nisu nuzno potrebni kao kolicinska nadopuna vec kao dekorativni dodatak ali i svakako kao odredena nadopuna guste juhe i vec spomenuti prilog. Naravno,sve ovisi o vrsti juhe i normativiranom omjeru potrebnih namirnica. Kao dodatak nam mogu posluziti razne tjestenine,a jako su zgodni `risoni` (tjestenina u obliku rize ). Zatim,razno povrce sjeceno na kockice ili cjeloviti manji dijelovi,przene kockice kruha tj.`krutoni` i sl.

Krutoni
Kockice kruha przene u pecnici,konkvetomatu ili na tavi. Mozemo ih poskropiti limunovim sokom,bijelim vinom,maslacem te raznim preljevima. Dodatak su raznim gustim juhama.

Gusta juha od brokule
Brokulu operemo,odstranimo tvrde dijelove stabljike te ju stavimo kuhati u vodu koju smo prethodno posolili ili vec pripremljeni temeljac od povrca. Dodamo nekoliko cesnja cesnjaka i kada je brokula kuhana dodamo malo maslaca. Sve izmiksamo stapnim mikserom te dovrsimo vrhnjem za kuhanje. Pustimo da se reducira do zeljene gustoce i dodamo priloge ili posluzimo uz jednostavnu dekoraciju od vrhnja.

Za cetiri osobe :

Brokula - 0.560 kg
Cesnjak - 0.0050 kg
Maslac - 0.040 kg
Sol
Voda ili Temeljac - 1 l
Vrhnje za kuhanje - 0.040 l
Krutoni ľ 0.080 kg


Hladne juhe

Hladne juhe su vrlo osvjezavajuce, i izbor im je nesto manji te se uglavnom dijele prema osnovnim namirnicama od kojih se prigotovljavaju.

Hladna juha ``GAZPACHO``
Svjezu pelat rajcicu nasijecemo na komade te ju izmiksamo stapnim mikserom uz dodatak malo temeljca od povrca. Svijezu rajcicu,krastavce i papriku nasijecemo na kockice i umijesamo s miksanom pelat rajcicom te posolimo i dodamo malo crnog papra.Zatim sitno tucani led stavljamo na juhu tj.na sredinu serviranog jela.posluzimo hladno.

Za cetiri osobe :

Pelat rajcica - 0.280 kg
Svijeza rajcica ( s kozicom ) - 0.080 kgKrastavci - 0.080 kg
Svijeza paprika - 0.080 kg
Temeljac od povrca - 7 dcl
Sol
Papar
Led - 0.060 kg