Tomislav BaniŠ
 


Salate

Salate su jela pripremljena od sirovog ili termicki obradenog povrca. Najcesce su nesamostalna jela jer se posluzuju uz glavna mesna ili riblja jela, no mogu biti i samostalno jelo ovisno o sadrzaju namirnica i odgovarajucem slijedu. Razlikujemo hladne i toplo-hladne salate a one mogu biti jednostavne salate, slozene salate i mijesane salate. Toplo-hladne salate se obicno pripremaju uz dodatak przenih gljiva, slanine te nekog drugog mesa, povrca ili voca te mogu posluziti kao samostalno jelo, dakle kao predjelo. Mogu se preliti raznim jednostavnim i slozenim dresinzima. Dresinzi nam sluze za povezivanja vec slozenih namirnica i poboljsavanje ali ne i preuzimanje njihovih osnovnih okusa i boja, no sve ovisi i o samom pristupu izlaganja jela tj. u ovom slucaju nacinu na koji cemo preliti namirnice odredenim dresingom.

Jednostavne salate se prigotovljavaju od jedne vrste povrca i naziv dobivaju prema vrsti povrca od koje su prgotovljene.

Slozene salate su sastavljene od tri,cetiri ili vise salata.Svaka salata je posebno pripravljena,zacinjena i sve salate moraju biti pazljivo slozene jedna uz drugu.

Mijesane salate su sastavljene od razlicitih vrsta povrca isjecenog na razne nacine te medusobno zajedno izmijesane i zacinjene.

Kod slaganja salata treba pripaziti na sklad boja namirnica koje slazemo.Salata ne smije biti monotona ili davati dojam zapostavljenog izgleda.Ona mora ozivjeti kao prezentirano jelo,a o tome ovisi i zeljen nacin prezentiranja namirnice tako da ju mozemo nasjeci na julienne,na siroke trakice,na kolutove,reznjeve,kockice i razne druge oblike te sloziti na tanjur.

Toplo-hladna salata od piletine
Zelenu salatu narezemo na julienne,rajcicu i krastavce na kolutove. Povrce slozimo na tanjur. Zatim isprzimo pileci file te ga narezemo na stapice i stavimo na povrce na sredinu. Sve prelijemo dressingom.


Dressing za toplo-hladne salate od piletine

majoneza
ulje
alkoholni ocat
bijelo vino
balzamicki ocat
limunov sok
voda
sol
papar
secer
cesnjak

Hladna salata od tune
Zelenu salatu narezemo na julienne,svijezu crvenu papriku nasjecemo na stapice,a crveni luk na kolutove te slozimo istim redosljedom jedno na drugo.Zatim meso tune stavimo na povrce. Sve prelijemo dressingom.


Meso tune mozemo Posirati-Ogrusati ili svjeze marinirati te tako posluzivati uz salate

Dressing za hladnu salatu od tune

majoneza
sojin umak
maslinovo ulje
bijelo vino
narancin sok
cesnjak
voda
sol
secer
bijeli papar u prahu

Slozena hladna salata
Zelenu salatu nakidamo na manje komade ili oblikujemo po zelji.Rajcicu sjecemo na reznjeve,a krastavce na kolutove. Krastavce gulimo po duzini tako sto cemo napreskokce ostavljati po jedan red kore. Povrce slozimo jedno uz drugo te prelijemo dresingom.

Dressing za slozene hladne salate

ulje
alkoholni ocat
voda
sol
secer