Tomislav BaniŠ
 


Hladna predjela

Hladna predjela su mala dekorativna jela. Uvod su u rucak i veceru. Jos u antickoj Grckoj im je posvecena posebna pozornost. U Europi se sluze vec stoljecima, a domovina im je Rusija. Francuski su kuhari krajem XX.st. unjeli u francusku kuhinju hladne zakuske pod nazivom hors `d oeuvre`,a potom ih i usavrsili i prilagodili potrebama i uvjetima suvremene gastronomije. Hladna predjela moraju biti gastronomski pravilno odabrana kako bi se uklopila u cjelinu obroka. Treba im posvetiti odredenu paznju jer s malo smisla i maste ona mogu zadovoljiti svaki vizualni ukus,a naravno i okus. Moramo pripaziti na sklad boja,tj. na nacin kojim slazemo namirnice,polazeci od osnovnih oblika pa do raznih dekorativnih.

HLADNA PREDJELA:

- hladna predjela od mesa
- hladna predjela od povrca i voca
- hladna predjela od jaja
- hladna predjela od riba,rakova, skoljki i glavonozaca
- hladna izlosci (eksponati)
- pikantni zalogaji i sendvici

hladna predjela od mesa
Razni naresci od suhomesnatih proizvoda,razna pecena i polupecena mesa,pjenice,mesne pastete,pastete od jetrice,salate od mesa.

hladna predjela od povrca i voca
Salate od voca i povrca,povrce punjeno raznim salatama i hladnim nadjevima,povrce s raznim hladnim kremama,kokteli od povrca i gljiva,salate od voca,punjeno voce,kokteli od voca i sl.

hladna predjela od jaja
Posirana-Ogrusana jaja,kuhana jaja,jaja punjena na razne nacine,salata od jaja,jaja punjena mesom rakova,raznim povrcem,jaja s hladnim umacima i sl.

hladna predjela od riba,rakova, skoljki i glavonozaca
Razne salate od ribe,Posirana-Ogrusana riba u zeleu,salate i kokteli od rakova,scampi s raznim povrcem,,jastog lijepo ukrasen,kamenice na ledu,koktel od dagnji,salate od morskih plodova,punjene lignje i sl.

hladna izlosci (eksponati)
Razni hladni izlosci ( eksponati ) od najkvalitetnijih namirnica tj. dijelova mesa,divljaci,peradi,riba,rakova,skoljki,mekusaca,glavonozaca,povrca i sl.

pikantni zalogaji i sendvici
Razni otvoreni i zatvoreni sendvici,koktel sendvici,razne pastetice,ustipci s nadjevima i sl.